Adreçant els grans reptes de la BioRegió

L’any 2013 l'activitat de Biocat ha estat marcada de forma significativa per la posada en marxa de les activitats de Moebio, iniciativa de desenvolupament de talent i formació en innovació i emprenedoria en l'àmbit de la salut. Moebio i, més en concret, l’ambiciós programa Design Health Barcelona (d·HEALTH), que va començar el 16 de setembre de 2013, formen part de les estratègies de reforç per posicionar Catalunya com un soci clau d'una futura Comunitat de Coneixement i Innovació (KIC) de salut i envelliment actiu de l’Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT). El programa d·HEALTH, focalitzat en la innovació hospitalària i que ha estat possible gràcies a la col·laboració de centres de referència i empreses innovadores, suposa un gran repte per la seva singularitat i, pel seu alt nivell de complexitat organitzativa, ha demanat una implicació activa de totes les àrees de Biocat durant tot l’any.

El segon repte clau de l’exercici ha estat la redacció i publicació de l’Informe Biocat 2013, la tercera edició d’aquest estudi exhaustiu sobre el bioclúster català i els seus agents, que es va presentar el 3 de desembre en un acte públic presidit pel Conseller de Salut, Boi Ruiz. La preparació de l'Informe ha anat en paral·lel a la millora d'una eina clau per el coneixement de la BioRegió, el Directori Biocat, peça clau d'un web (www.biocat.cat) que el 2013 ha superat els 133.500 usuaris.

En el balanç d’activitats del 2013 cal destacar també la celebració a Barcelona, per segona vegada —l’anterior va ser el 2010—, de la fira BioEurope Spring, que juntament amb l’edició de tardor de BioEurope, constitueix l’esdeveniment de partnering per a empreses i entitats biotec més important del continent. Fires com l'esmentada o la convenció BIO, que l'abril de 2013 va aplegar les líders mundials del sector a Chicago, on va participar-hi una delegació de 35 empreses i entitats catalanes, són peces clau de l'esforç per internacionalitzar el sector de les biociències català, com ho són els diferents projectes europeus i xarxes de col·laboració on participa Biocat i que el 2013 van ser especialment actives.

No podem tancar aquest resum de l'any sense fer esment als bons resultats de dues iniciatives que Biocat impulsa de la mà d'entitats de referència en innovació i en suport a la recerca com són Barcelona Activa i la Fundació Bancària "la Caixa". Conjuntament amb aquestes dues entitats es va dur a terme la sisena edició de BioEmprenedor XXI, i de la mà de "la Caixa" s'ha impulsat un any més B·Debate, el centre internacional de debat científic que des de 2009 organitza grans trobades d'investigadors internacionals per explorar els límits de la ciència.

 

Video de l'acte de presentació pública de d·HEALTH Barcelona.