Barcelona es converteix en capital europea de la biotecnologia

Durant el mes de març de 2013, Barcelona es va convertir novament en la capital europea de la biotecnologia amb la celebració de BIO-Europe Spring. Aquesta trobada de referència està organitzada per l'empresa EBD Group i atrau anualment els principals líders del sector biotecnològic i farmacèutic d'Europa.

La setena edició de BIO-Europe Spring va reunir més de 2.000 directius d’alt nivell i inversors de 1.219 companyies i institucions vinculades a les ciències de la vida, com ara grans farmacèutiques, spin-off, biotecnològiques innovadores i firmes de venture capital de 50 països del món.

Important participació catalana

Destaca la participació de 58 empreses i entitats catalanes, amb un total de 180 delegats dels 267 de l’Estat espanyol. Aquesta xifra suposa un increment de quasi el 50% respecte al nombre de delegats catalans que van participar en l’anterior edició de BES a Barcelona, l’any 2010, un total de 126 sobre 219 de tot l’Estat.

Entre les empreses catalanes presents a la trobada, destaquen les farmacèutiques Almirall, Esteve, Gebro Pharma, GP Pharm, Ferrer Group i Lacer, i les biotecnològiques Biokit, Reig Jofré Biotech Services, Ability Pharma, Spherum Biomed i Bioingenium.

Un cop més, el congrés va facilitar la posada en contacte d’emprenedors, directors de multinacionals i pimes, gestors de patents, proveïdors de serveis i inversors. Durant els tres dies de durada de BIO-Europe Spring es van concretar més de 2.000 operacions de licensing i s’hi van realitzar 11.000 reunions one-to-one entre les empreses participants, moltes de les quals es van traduir en acords de tipus comercial, financer i d’investigació.

La trobada es va vertebrar a partir dels Parallel Workshops, que van tractar sobre models alternatius de finançament; les Parallel Panel Discussions, al voltant de diverses temàtiques relacionades amb l’R+D i el desenvolupament de negoci; les presentacions d’empreses (més de 130), i la celebració del fòrum Therapeutic Insight by Defined Health, on es van exposar els desafiaments i les oportunitats de la indústria biofarmacèutica i biotecnològica entorn a una selecció de malalties.

Oferta d’activitats paral·leles

A banda del programa oficial del congrés, Biocat va col·laborar també en l’organització d’activitats paral·leles com l’aperitiu-networking amb una delegació d'empreses franceses organitzat per Ubifrance, la 2nd Women in bio networking breakfast organitzat per Ysios Capital Partners, i el 1-day Valuation course: how to valuate biotech companies and products , organitzat per Venture Valuation i el Centre for Executive Leadership for the Pharmaceutical Industry (CEL for Pharma).

A més, coincidint amb la celebració BIO-Europe Spring a Barcelona, Biocat va mantenir diverses reunions amb socis internacionals dels projectes HealthTIES i ETTBio .

Barcelona es reafirma com a ciutat clau en biotecnologia

El congrés va comptar amb un Comitè Amfitrió encapçalat per l'Ajuntament de Barcelona i Biocat i integrat també per la Generalitat de Catalunya, Invest in Spain, l'Associació Espanyola de Bioempreses (Asebio), CataloniaBIO, la Cambra de Comerç de Barcelona, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Museu Marítim de Barcelona.

El congrés BIO-Europe Spring 2013 va tenir un impacte molt positiu per a la ciutat de Barcelona amb un benefici econòmic de 2.200.000 euros, la meitat procedent de la inversió directa de l’esdeveniment i la resta derivat de la presència dels més de 2.000 delegats i el seu impacte sobre l’economia local.