Arrenca Design Health Barcelona, primer programa en biodisseny de l'Estat

Durant el 2013, Biocat ha posat en marxa Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), el programa insígnia de Moebio, una iniciativa que té com a objectiu principal desenvolupar el talent emprenedor en el sector de la salut i les ciències de la vida.

En concret, d·HEALTH Barcelona és el primer programa de postgrau en biodisseny de l’Estat. Inspirat en el prestigiós Biodesign Fellowship de la Universitat d'Stanford (EUA), el programa forma innovadors en salut i promou l'emprenedoria en l’entorn hospitalari, tot acompanyant els seus fellows des de la detecció de necesitats clíniques i d'oportunitats de negoci fins a la posada en marxa dels seus projectes. L'objectiu de d·HEALTH Barcelona és tant formar agents d'innovació com accelerar l'arribada al mercat de nous productes i serveis.

El primer semestre de 2013 es va dur a terme el treball de disseny i preparació del programa, que va presentasr-se en societat en un acte públic celebrat el 13 d'abril de 2013, que va comptar amb la presència d'Anurag Mairal, director dels Global Exchange Programs del Biodesign Fellowship de la Universitat d'Stanford. El curs es va iniciar oficialment el 13 de setembre de 2013 amb la lliçó inaugural del Dr. Josep Amat, enginyer industrial, professor emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya i emprenedor.

La posada en marxa del programa es va concretar en el tancament d’acords amb les entitats col·laboradores, el disseny del programa acadèmic i la selecció del professorat (més de 50 experts en ciència, negoci i emprenedoria, procedents d'una desena de països); a més, també es va dur a terme una àmplia campanya de comunicació i màrqueting per a donar a conèixer d·HEALTH Barcelona i captar els alumnes mitjançant sessions informatives, presentacions públiques i l’elaboració de diferents materials de comunicació.

Entre aquestes tasques destaca especialment la formació del Consell Assessor de Moebio (Advisory Board) que ha col·laborat en la definició de l’estratègia de desenvolupament de l’oferta formativa del programa.

L’Advisory Board està format per reconeguts professionals de la talla de Yossi Bahagon (Health Insight, Jerusalem, Israel); John Collins (CIMIT, Boston, EUA); Hala Fadel (Comgest i MIT Enterprise Forum of the Pan Arab Region, Beirut i Trípoli, Líban); Salim Ismail (Singularity University, Silicon Valley, EUA); Neo Kok-Beng (Singapore-Stanford Biodesign Faculty, Singapur); Anurag Mairal (Stanford University, Silicon Valley, EUA); Lluís Torner (Institut de Ciències Fotòniques, ICFO, Barcelona); Menno Van Dijk (THNK. The Amsterdam School of Creative Leadership, Amsterdam, Holanda); Xavier Verdaguer (emprenedor, Barcelona i Silicon Valley); i Christer Windeløv-Lidzélius (KaosPilot, Aarhus, Dinamarca).

Després d'un rigorós procés, es van seleccionar 12 participants (fellows) per als curs 2013-2014, provinents dels Estats Units, Alemanya, Itàlia i Espanya, i que, en conjunt, compten amb 105 publicacions científiques, 6 patents i 18 premis professionals. La seva formació i experiència en disseny, enginyeria, economia i ciència es va combinar en tres equips que han format la primera classe de d·HEALTH Barcelona. Entre altres activitats, els equips realitzen un període d’immersió clínica en un hospital. En la primera edició s'ha comptat amb tres centres de referència catalans com a partners del programa: l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Institut Guttmann

D’altra banda, Biocat també ha aconseguit la implicació com a patrocinadors d’empreses i entitats com Sanofi, Accenture, AGAUR i HUBc.


Impuls a les candidatures per a les KIC de Salut i Alimentació de l'EIT

El programa d·HEALTH Barcelona forma part del conjunt d'accions que Biocat ha dut a terme en els últims anys per reforçar la posició de Catalunya com a node d'una futura futura KIC (Comunitat d'Innovació i Coneixement) de Salut l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT). Paral·lelament, a la posada en marxa d'aquest programa formatiu, durant 2013 Biocat, conjuntament amb la Universitat de Barcelona, ha liderat la tasca de construcció d'una candidatura sòlida per a la KIC de Vida Saludable i Envelliment Actiu, en el marc del consorci internacional InnoLife.

Les principals tasques han estat la identificació i implicació de les empreses i entitats de recerca i ensenyament que formaran part del node espanyol de la KIC, i la participació activa en el comitè executiu i els diferents grups de treball del consorci, que integra agents d'Alemanya, Bèlgica, França, Gran Bretanya, Holanda i Suècia. S'han perfilat les prioritats temàtiques, l'estratègia d'innovació i el model de governança de la KIC per concórrer amb una proposta guanyadora a la selecció que realitzarà l'EIT durant 2014.

D'altra banda, Biocat ha seguit participant, amb el suport de la Ajuntament de Barcelona, en el grup de treball que coordina la contribució de Catalunya en un dels consorcis que competeixen per la KIC Food4Future. L'EIT té previst seleccionar el consorci gestor d'aquesta KIC el 2016.