BIO Chicago: 35 empreses i entitats catalanes, a la cita de referència de la biotecnologia mundial

35 empreses i institucions catalanes i mig centenar de professionals van assistir a la Convenció BIO celebrada a Chicago entre el 22 i el 25 d'abril de 2013. Es tracta de la principal cita mundial del sector de les biociències que va acollir un total de 16.500 directius, investigadors i inversors d'arreu del món.

En concret, la delegació catalana —coordinada per Biocat—, la van formar 25 empreses biotecnològiques, biomèdiques i de capital risc i 10 institucions, que van compartir el pavelló espanyol —coordinat per ICEX, amb la col·laboració de Biocat, BioBasque, Andalucía BIORegión i Asebio— amb una trentena d'empreses i entitats de la resta de l'Estat.

La principal fira de biotecnologia mundial va permetre a empreses i institucions establir contactes amb els motors de desenvolupament del sector a nivell internacional i, més concretament, llicenciar projectes i tecnologies, promoure franquícies pròpies, presentar nous productes, trobar socis, donar a conèixer la seva activitat i expandir-se a nous mercats.

Important presència catalana

Amb aquests objectius van acudir a Chicago empreses biotecnològiques dedicades a les àrees terapèutiques, de diagnòstic i serveis d’R+D com: AB-Biotics, Althia, Anaxomics, Archivel Farma, BCN Peptides, Biochemize, Bionure, Gri-Cel, GP Pharm, Intelligent Pharma, Lykera Biomed, Oryzon, Phyture Biotech, Plasmia Biotech, Readycell i Salvat Biotech.

Pel que fa a les institucions de recerca, s’hi van donar cita el Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica (FCRB), l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Leitat Centre Tecnològic, el Campus de Salut de la Universitat de Barcelona (HUBc) i les xarxes BioNanoMed Catalunya i Oncocat, impulsades per Biocat. Aquesta entitat, juntament amb ACC1Ó, va completar la delegació catalana present a la BIO.

En conjunt, la BIO 2013 celebrada a Chicago va reunir 13.594 delegats i va representar un total de 62 països. 800 ponents van participar al programa de conferències i s’hi van fer 25.573 reunions one-to-one. A tot això cal afegir-hi els 1.722 expositors i les 167 presentacions d’empreses.

Entre les accions de networking més rellevants dutes a terme per la delegació catalana destaca l’organització d’un sopar entre empreses catalanes, britàniques i americanes per facilitar contactes i propiciar futures col·laboracions. OneNucleus —el clúster biotecnològic de Londres i Cambridge— i Biocat van ser els encarregats d’impulsar-lo.

A més, també va tenir lloc l’Spain Kicks Off Biotech de l’ICEX, on es van tractar temes com ara l’accés al finançament, les claus per a dur a terme acords entre grans farmacèutiques i empreses de biotecnologia, i les novetats normatives del sector als EUA.

Celebrant Sant Jordi a Chicago

Per últim, Biocat va oferir la tradicional recepció catalana en el marc de la BIO, emmarcada dins el programa oficial de Hospitality Receptions. Amb motiu de la coincidència amb la diada de Sant Jordi, l'estand de Biocat va lliurar als assistents roses i llibres d'art, cedits pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). A més, es va aprofitar per fomentar el networking entre els participants catalans i els d’altres delegacions en un ambient distès.