Jornades Biocat: les perspectives professionals del sector, a debat
Amb l’objectiu d’analitzar els reptes del sector i d'acostar als professionals la realitat laboral de les biociències, Biocat ha organitzat al llarg de 2013 dos seminaris tècnics.
La jornada Perspectives professionals al sector bio, organitzada amb el suport de Barcelona Activa, es va adreçar a professionals amb estudis superiors en actiu o en procés de recerca de feina amb inquietud per conèixer com evoluciona aquest sector i les oportunitats que ofereix.
Celebrada el 30 d’abril de 2013, hi van participar Susana Tintoré, directora executiva de Serveis a les Empreses i Ocupació de Barcelona Activa, encarregada d’inaugurar la trobada, i Carlos Lurigados, responsable d'Emprenedoria i Creixement Empresarial de Biocat, que va parlar sobre la situació actual del sector a Catalunya i les iniciatives que s'estan duent a terme per impulsar i desenvolupar el talent i la bioemprenedoria. Lurigados forma part del comitè organitzador del programa de creació d'empreses BioEmprenedorXXI.
La jornada també va comptar amb Michael Thiele, soci de LIM Global i headhunter especialista de l'entorn biofarmacèutic; Albert Zamora, director general de Bionure, i Francesc Cartanya, director de l'Àrea de Desenvolupament, Formació i Selecció en RRHH de Grifols; ells van aportar la visió empresarial i van parlar de què demanen als professionals que formen part de les seves companyies (formació, competències, habilitats, idiomes...), quines carències detecten a l’hora de contractar personal qualificat, els canals de reclutament que utilitzen habitualment i les sortides professionals amb més futur, entre altres temes.
D’altra banda, el 23 de maig Biocat, la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Associació de Biotecnòlegs de Catalunya van organitzar la jornada Un món més enllà de l'acadèmia: perspectives professionals en el sector biomèdic.
Van participar-hi més de 80 estudiants de biociències i postdoctorands interessats a conèixer les perspectives professionals que ofereix el sector biotec. El Dr. Àlex Casta, responsable de Transferència Tecnològica i Innovació de Biocat, va explicar que es necessiten perfils de gestió de la innovació i de suport a la recerca i va assenyalar que algunes de les aptituds més valorades actualment són una formació mixta (científica i de negoci), l'experiència internacional i la capacitat de comunicar.
Per la seva banda, Marta Cortijo, bioquímica i directora de Transferència Tecnològica al Parc de Recerca UAB, va insistir en la importància de les competències i habilitats associades al project management, com la planificació, la coordinació, l'orientació al client o la visió estratègica. Competències “molt necessàries” juntament amb el coneixement científic.
Georgina Sorrosal, biotecnòloga i Project Manager a Advancell, va destacar la importància de ser proactiu i fer ús de les xarxes socials professionals. Per últim, Maria Ortega, consultora en gestió de projectes internacionals, va advertir els assistents que especialitzar-se molt des d'un inici pot significar encasellar-se i perdre oportunitats laborals i va remarcar la importància de la formació contínua.